Jak je poznáme? - Sagner, Karin, 1955- (Knižní klub, 2007)
Kniha charakterizuje secesi jako celoevropské hnutí za reformu životního stylu. Časově ho vymezuje, vysvětluje cíle, záměry a politicko-společenské předpoklady vzniku tohoto výtvarného slohu konce 19. a počátku 20. století. Secese se projevovala v architektuře, výtvarném umění, v užitém umění (bytové zařízení, vitráže) i v literatuře. Za hlavní znaky secesního slohu (Jugendstil, Art Nouveau, Modern Style nebo Style Modernista) se považuje nová forma dekorace, ornamentálnost, lineárnost a plošnost, záliba v neobyčejných lomených barvách a estetické využití rozličných materiálů. Knihu doplňuje glosář, tipy na cesty po stopách secese, seznam literatury a rejstřík.