Kdo jsou ilumináti? - Porter, Lindsay (Alpress, 2007)
Hlavním deklarovaným cílem spolku bylo rozvíjet prostřednictvím racionálního myšlení všeobecnou spokojenost ve svobodném prostředí a odstranění podřízenosti i bohatství coby překážek, jež brání mezilidskému soužití. Jedná se o prosazování ideje převzetí osobní zodpovědnosti za svůj individuální rozvoj. Tato výchova lidstva by vyvrcholila "všeobecnou vládou mravů". Autorka rekapituluje směřování tajné společnosti od jejího vzniku přes 18. a 19.století, s jejich strachem z mocenské úlohy iluminátů v Evropě i Americe, přesvědčení o spojení uskupení se sionistickým hnutím, komunisty, křesťanskou pravicí až po "roli spolku" v současném světě. Popularizující výklad pojímá dějiny iluminátů jako lidské obavy, jež dominovaly v jednotlivých historických obdobích.