Gladiátoři - Junkelmann, Marcus, 1949- (Co-jak-proč, 2007)
Bohatě ilustrovaná publikace je další z encyklopedické řady Co-jak-proč. Snaží se podat srozumitelnou a lákavou formou nejen život gladiátorů, ale v širším kontextu i obraz starověkého Říma. Čtenář tak získá mnohé zajímavé informace např. o vzniku gladiátorských her, o typech arén, dozví se o tom, jak byly hry organizovány, jak a jakými zbraněmi se bojovalo, jaký byl postoj Římanů ke gladiátorům apod. Kniha má přehlednou formu, obsahuje množství barevných ilustrací a rejstřík.