Nepřítel - Remarque, Erich Maria, 1898-1970 (Ikar, 2007)
Povídky původně vycházely v americkém tisku v letech 1930-1931. Vznikaly ve stejné době jako Remarqueův nejslavnější román Na západní frontě klid a stejně jako v něm i v celém jeho díle i zde dominují otázky humanity, soucitu a přátelství jako základní prvky lidského soužití.