Dějiny Střední Asie - Roux, Jean-Paul, 1925-2009 (Dějiny států, 2007)
Autor chápe střední Asii jako celek, který ve svém vývoji sice podléhal vlivu a nadvládě velkých říší starověku, středověku i doby novější, ale současně vytvořil svéráznou a svébytnou kulturu. Věnuje se zejména starším dějinám (do 16. stol.) této oblasti, která zhruba odpovídá území bývalých sovětských středoasijských republik. Pozdější vývoj je pouze nastíněn. Přírodní poměry a pravěké osídlení. Kočovníci a pastevci středoasijských stepí. Region pod nadvládou Peršanů, Alexandra Makedonského, Arabů, Mongolů, Turků. Mocenská expanze Ruska, Anglie atd. Nezávislé středoasijské republiky současnosti, jejich problémy i historické perspektivy.