Já ještě nechci jít spát - Lindgren, Astrid, 1907-2002 (Klub mladých čtenářů (Albatros), 2007)
Maminka má s Lassem velké trápení. Večer, když už je čas uložit se do postýlky, má Lasse spoustu výmluv, proč si právě teď nemůže jít lehnout. Musí si přece ještě trochu pohrát, něco si nakreslit, párkrát si skočit ze židle apod. Jednoho dne navštíví Lasse hodnou paní sousedku, tetu Lottu, která mu půjčí kouzelné brýle. Chlapec se jimi podívá do několika zvířecích rodin a zjistí, jak se ke spánku ukládají ptáčátka, myšky, veverčák i malý méďa. Jak to asi v takových rodinách chodí? Poslouchají mláďátka své rodiče nebo zlobí podobně jako Lasse?