Laura a hádanka Stříbrné sfingy - Freund, Peter (Knižní klub, 2007)
Lauřin otec, Maurius Leander, byl unesen Černými rytíři na Aventerru a uvězněn do nejtemnějšího sklepení Tmavé pevnosti. Zdá se, že osvobodit ho je prakticky nemožné. Rozhodně to nepůjde bez Nebejasu, meče Světla, který musí být nejprve nalezen, poté ještě zbaven nevinně prolité krve. A právě Laura je tím, kdo může vinu napravit. Strážce Světla jí však nedokáže říct, jak to má udělat. Ví jen to, že se dívka musí vypravit k jezeru v Prokletém údolí. Vchod do tohoto údolí střeží obrovská Stříbrná sfinga, která tam dovolí vstoupit jen tomu, kdo uhádne její hádanku. To se doposud nikomu nepodařilo. Nepovede-li se to Lauře, čeká ji smrt.