V proudech ledového oceánu - Wittgen, Tom, 1932- (Máj : knižnice československé mládeže ;, 1985)
Dobrodružný román volně zpracovává skutečnou plavbu lodi Jeannette, která byla vypravena na záchranu švédské polární expedice A. E. Nordenskjölda.