Vlna - Klíma, Josef, 1951- (Edice České televize, 2008)
Dramatický děj začíná na exotické dovolené v Thajsku setkáním pražského podnikatele Adama a jeho přítele, emigranta z roku 1968 Roberta. Adam právě prožívá rodinnou krizi po zjištění, že jeho tchán zapletl společnou firmu do podivných obchodů, a jejich roztržka vede až k Adamovu fyzickému napadení. Nečekaně zasáhne vlna tsunami a Adam se jako jediný zachráněný vrací těžce zraněný zpátky do Čech se ztrátou paměti a jinou identitou. Všemi je považován za Roberta a otce v něm vidí dokonce i Robertova dcera. Adam, kterému se postupně vracejí vzpomínky na události těsně před tragédii, se rozhodne ponechat si falešnou identitu do chvíle, než přijde na to, kdo usiloval o jeho firmu i život. Netuší ovšem, že tím na sebe přivolává další nebezpečí.