Muž a dvě ženy - Lessing, Doris (Nobelova cena, 2008)
Soubor devatenácti povídek přináší jednak deset miniatur ze stejnojmenného českého výboru (1970), jednak přikládá devět zbylých próz původního anglického vydání. Autorce v dobách největší povídkářské slávy učarovala nejen atmosféra dospívání v krajině jihoafrických farem, ale i přehuštěný Londýn, ve kterém se zabydlela až v dospělosti.