Obelháni, podvedeni a převychováni : dětské osudy z 20. století - Hartl, Peter (Nava, 2008)
Německý autor knihy vyhledal sedm těchto dětí a s nimi, nyní již starými lidmi, probírá jejich vzpomínky na události, které museli ve svém dětství prožít. Jde nejen o děti zavlečené do nacistického Německa, (popsán je i případ jednoho z lidických děvčátek), ale i opačné případy - opuštěné německé děti vychovávané v zemích vítězů - v SSSR i v jiných zemích. Autor se zabývá zejména psychickou stránkou takto postiženého dítěte. Výpovědi jsou velice zajímavé. Někteří z dotázaných jsou schopni i tolerance a zvláštního diferencovaného myšlení. Podle autorových slov v předmluvě chce být kniha varováním pro budoucnost - zamezit v mezinárodních střetech dětskému utrpení, jehož následky pak přetrvávají po celý další život takto postiženého jedince.