Lord Mord : pražský román - Urban, Miloš, 1967- (Argo, 2008)
Atmosféra starého Josefova si tu se svou pochmurnou a jedovatou krásou nezadá s Londýnem Jacka Rozparovače. Pražská radnice jej hodlá strhnout a z "hygienických důvodů" proměnit v lukrativní lokalitu rezidencí a bankovních paláců. Domy mizí pod údery bagrů, lidé jsou nevybíravě vystěhováváni, zuří tu česko-německé nepokoje a do toho všeho se objeví děsivý přízrak, vrah v masce strašáka z židovských povídaček. Pravidelný návštěvník zdejších nevěstinců, dekadentní, zchudlý a tuberkulózní hrabě Arco, se pokusí jeden z domů koupit a záchránit tak před demolicí. Na své straně má však jen několik prostitutek, krásnou schovanku, aristokratického bratrance a netypicky židovského přítele. Proti němu naopak stojí policie, sledující protirakouskou činnost jeho otce, ctihodní radní, jimž není cizí značně mafiánský způsob jednání, a zdá se, že v jejich zájmu jedná i tajemný vrah. Pan hrabě je tedy nucen rovněž sáhnout k poněkud netradičním prostředkům.. Pozorného čtenáře pobaví i autorovy hříčky se jmény postav - židovské prostitutky bývají jmenovkyně slavných pražských spisovatelů, radní zase často připomínají své současné kolegy.