Dějiny českého výtvarného umění. - Bregantová, Polana, 1954-; Švácha, Rostislav, 1952-; Platovská, Marie, 1951-; Anděl, Jaroslav, 1949-; Ústav dějin umění (Akademie věd ČR) (Academia, 2007)
1. svazek 6. dílu se obsáhle zabývá uměním 60. let, kdy se uvolnění kulturních poměrů odrazilo v nebývale čilém dění na výtvarné scéně. Předehrou k němu byla reprezentativní československá účast na světové výstavě EXPO v Bruselu roku 1958 (bruselský styl). Další kapitoly dobře dokládají bohatost projevů českého umění následujícího desetiletí (informel, nová figurace či neokonstruktivismus atd.), odrážející se ve vzniku mnoha nových tvůrčích skupin. Oddíl věnovaný umění 70. a 80. let osvětluje důsledky radikální změny politických poměrů po roce 1968 pro výtvarné umění: především vytvoření paralení kultury, která představovala alternativu k oficiálnímu umění. Autoři věnovali prostor i problematice českých architektů a výtvarníků působících v exilu.