Dějiny českého výtvarného umění. - Bregantová, Polana, 1954-; Švácha, Rostislav, 1952-; Platovská, Marie, 1951-; Ústav dějin umění (Akademie věd ČR) (Academia, 2007)
2. svazek 6. dílu pokračuje v přehledu umění 70. a 80. let, jeho těžištěm je však oddíl věnovaný současnému českému umění (1989-2000). Autoři (přední čeští kunsthistorici a teoretici) na sebe vzali nelehký úkol napsat dějiny "současnosti" a nastínit situaci českého výtvarného umění v globalizovaném světě v období po pádu bariér mezi Východem a Západem. Vedle klasických uměleckých druhů je věnován prostor novým výrazovým prostředkům a médiím (elektronická média, digitální technologie, možnosti Internetu), ale i novým podmínkám uměleckého provozu v 90. letech (nové ceny pro výtvarníky, nestátní galerie, kurátorské umění atd.).