Vládcové ostatků - Vondruška, Vlastimil, 1955- (MOBA, 2007)
Martin ze Stvolna, nyní rytíř a trubadůr, by měl v Avignonu předstoupit před inkviziční tribunál, podaří se mu ale uprchnout zpátky do Čech, kde se stane služebníkem pražského arcibiskupa. V Praze ho ale čeká zpráva o zmizení milované Johanky, kterou se i přesto marně snaží najít. Prostřednictvím pražského arcibiskupa věrně slouží zájmům Karla IV. a v jeho službách prochází řadou ošidných situací v nejrůznějších prostředích, kam se jako trubadúr dostává. Po zprávě o Johančině smrti se na čas dostane znovu do vězení, kde ho vyhledá Jana z Rožmberka s níž spojí svůj život a stane se otcem jejího syna. Jako královnina dvorní dáma provází Jana spolu s Martinem a českými rytíři krále na jeho římské cestě přes Alpy do Itálie. Při vzpouře pisánských měšťanů proti Karlovi pomůže Martin zachránit králův život, ale Jana z Rožmberka umírá při záchraně královny. Dobrodružstvím naplněný život hlavního hrdiny barvitě provází čtenáře životem středověké Evropy a v kulisách zásadních dějinných událostí sleduje politické a náboženské intriky mocných.