O tajemství královny krav : 52 esejů - Horáček, Michal, 1952- (NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2007)
Jedná se o netradiční pohled a glosy na českou politickou, společenskou a kulturní scénu. Autor vyhledává paralely v historii a legendách. Tím se aktuální problémy, respektive jejich řešení mohou jevit nadčasově. Kniha myšlenkově navazuje na titul O české krvi otců vlasti.