Cizinka - Gabaldon, Diana, 1952- (Plejáda, 2010)
Hlavní hrdinka prožila těžké časy coby armádní zdravotní sestra. Ani její muž neměl během své služby ve 2. sv. válce na růžích ustláno. Nyní se konečně mladí manželé po delším čase setkávají a jako místo svých druhých líbánek vybírají Skotsko. Ocitají se na místě, které je pro Franka důležité i díky rodinné historii. Kdysi tu totiž pobýval jeho prapředek, Jonathan Randall, který byl velitelem anglické vojenské pevnosti ve Fort William v polovině 18. století. Dávné mýty, pověsti, pověry i zvyky oba manželé nadchnou. Vydávají se společně na objevitelské cesty, putují krajinou, užívají si vzácného, společně stráveného času. Jednoho dne však Claire přichází na místní kopec Craigh na Dun, na němž je magická stavba podobná proslulému Stonehenge v Jižní Anglii. Hlavní hrdinka sáhne na jeden z menhirů a rázem se ocitá o dvě století zpátky takřka na tomtéž místě. Je zajata skupinou skotských bojovníků, odvezena na nedobytnou tvrz a i přesto, že je racionálně uvažující ženou, musí nakonec připustit, že se opravdu ocitla v jiné době. Pro své léčitelské schopnosti je uznávanou léčitelkou, naštěstí si získává určité postavení a navíc poznává skotského bojovníka Jamieho Frasera, který může nadobro změnit její stávající život.