Deník : deník židovské dívky v okupované Francii 1942-1944 - Berr, Hélène, 1921-1945 (Vyšehrad, 2009)
"Musím zkrátka psát, abych později mohla lidem ukázat, jaká byla tahle doba," zapsala si v srpnu 1943 do svého deníku Hélene Berrová, mimořádně statečná a navíc inteligentní a citlivá mladá žena, která tehdy prožívala nejděsivější období svého života. Její záznamy přibližují pochmurné klima ve Francii, obsazené a utlačované německými vojsky, v níž se začínají uplatňovat tvrdá protižidovská opatření. Tyto nové zákony se týkají i Hélene, jež je však nebere na zřetel a navzdory sílícímu nebezpečí se zapojí do podzemní organizace, v níž se snaží v rámci svých byť omezených možností zachránit co nejvíce židovských dětí před deportacemi. I když v těchto chvílích začíná Hélene tušit krutou pravdu o likvidačních táborech a plynových komorách, odmítá se smířit s neodvratným osudem a do posledních okamžiků bojuje proti utrpení a zlu. Její tragický úděl se bohužel naplnil beze zbytku, zůstalo po ní však rozsahem nevelké, ale svým významem ojedinělé dílo, ve kterém dokázala zachytit nejen temné hodiny dvacátého století, ale i průzračný svět již intelektuálně vyspělé a citově zralé ženy, která nemohla uskutečnit své sny a představy.