Můj soused je čaroděj - Mildnerová, Kateřina, 1978- (Cestopisy (Jota), 2011)
Autorka vycházela ze svých zkušeností, které načerpala při pobytu v Lusace, hlavním městě Zambie, zejména v jeho provizorních chudinských čtvrtích (tzv. compoundech). V úvodu barvitě líčí každodenní život zdejších obyvatel, společenské vztahy a normy, zvyky, náboženské přesvědčení. V dalších kapitolách poutavě přibližuje svá setkání s místními léčiteli a hledači čarodějnic. Popisuje obřady, jichž se jako očitý svědek účastnila, vypráví příběhy lidí, kteří se na léčitele obrátili s prosbou o pomoc při řešení svých životních či zdravotních obtíží. Z vyprávění vyplývá, že léčitelství a čarodějnictví tvoří často dvě strany téže mince a že tyto oblasti dělí někdy jen velmi tenká hranice. - Knížka na pomezí mezi autobiografickým vyprávěním a cestopisem je zajímavým svědectvím o setkání Evropanky s odlišnou a zcela originální mentalitou místních obyvatel.