Perla Petrohradu - Furnivall, Kate (BB/art, 2011)
Tento román časově předchází pozdějším osudům Valentiny Ivanovové zachyceným v románech Ruská konkubína a Tajemství konkubíny. Vedle popisu hrdinčina mládí před rokem 1917 přináší i živý pohled na carské Rusko, jež se neodvratně kymácí na okraji propasti. A zatímco svět kolem Valentiny se hroutí, hlavní hrdinka musí svést mučivé bitvy se svým srdcem, které navždy změní její život.