Zelená míle - King, Stephen, 1947- (Beta - Pavel Dobrovský :, 2001)
Průvodcem po krutém světě věznice je duševně zaostalý černoch, nadaný zvláštními léčitelskými schopnostmi, který je obviněn z brutální vraždy devítiletých dvojčat a odsouzen na elektrické křeslo. Při čekání na smrt je součástí několika epizod, při nichž svými neobyčejnými vlohami zasáhne jak do života spoluvězňů, tak i dozorců, mezi kterými má své nepřátele i příznivce. Barvité líčení krutých poměrů v káznici, brutality vězňů i dozorců a detailů prováděných poprav vrcholí popravou hrdiny, který, ač nevinen, nedokáže žít se svými zvláštními schopnostmi a smrt je pro něho vysvobozením.