Kronika Pickwickova klubu. - Dickens, Charles, 1812-1870 (Klub čtenářů (Odeon), 1973)
Autor zde líčí poměry v konzervativní Anglii a kriticky se vyjadřuje proti některým institucím. Předními postavami jsou čtyři členové Pickwikova klubu, kteří spolu cestují po Anglii a poznávají život na venkově. Zpočátku spatřují ve venkově idylu, ale následně zjistí, že to není takové jak si mysleli, venkov sužuje hlad a bída, lidé zde žijí v chudobě. Navštíví hodně míst a zažíjí spoustu dobrodružství a komických příhod. Autor v románu vystihuje svůj kritický postoj k sirotčincům, k továrnám, kde pracují děti.