Spása templářů - Khoury, Raymond, 1960- (Domino, 2011)
V červenci 1203 obléhá křižácké vojsko Konstantinopol. Těsně před jeho pádem se rozhodne malá skupina templářů odvézt do bezpečí rukopisy, jež jsou uloženy ve třech truhlicích. Obsahem těchto písemností byly dávné texty, kázání a pojednání z doby, kdy se teprve rodila jednotná křesťanská víra. Tyto dokumenty se později dostaly do vatikánských archívů, v nichž jsou evidovány pod názvem Fondo Templari. Do těchto místností se nyní snaží také proniknout i speciální agent ve službách FBI Sean Reilly. Jeho přítelkyně, archeoložka Tess Chaykinová, byla totiž unesena a původce tohoto činu žádá za její propuštění právě ony vzácné spisy. Patrně stejný pachatel drží v zajetí i rodinu íránského profesora historie, které vyhrožuje zabitím, pokud tento vědec odmítne spolupráci s Reillym a nepomůže mu rukopisy odcizit. Reilly ovšem brzy zjistí, že v těchto materiálech jsou ukryty výbušné informace, které by mohly ohrozit jak samotnou existenci papežského státu, tak i dosavadní biblické výklady...