Na ostří - Morrell, David, 1943- (Klokan (Alpress), 2011)
Kdysi v dětských letech si Cavanaugh a Carl hráli v lesích nedaleko od svých domovů na vojáky a předstírali, že jsou tvrdými a nerozlučnými bojovníky v nepřátelských liniích. Později se oba stali příslušníky speciální vojenské jednotky Delta Force a poté pracovali v ochrance mezinárodní bezpečnostní agentury. Pak se však cesty protagonistů Morrellova románu rozcházejí a jejich přátelství je definitivně ukončeno. Zatímco Cavanaugh zůstává na straně zákona a spravedlnosti, Carl přechází na opačný pól a zapojuje se do činnosti, která ve svých důsledcích může ohrozit životy tisíců nevinných lidí. Cavanaugh chápe toto jeho rozhodnutí jako obrovskou zradu, jíž se Carl zpronevěřil jejich společným ideálům. Náhle oba muži stojí proti sobě a vědí, že přežít může pouze jeden z nich. Ke zatraktivnění děje Morrell v tomto románu využívá fakta i z poměrně neznámé historie útočných nožů. Ostré hrany i další jemné body, skryté v zónách této zbraně, jsou pro autora příležitostí, aby na jedné straně přiblížil podstatu boje zblízka, na druhé pak o tomto nástroji uvažoval i jako o určitém typu talismanu, v jehož silách je v rozhodujících chvílich ochránit lidského jedince.