Prodavači ostatků - Vondruška, Vlastimil, 1955- (MOBA, 2010)
Martin ze Stvolna, nadaný druhorozený syn chudého zemana, odchází studovat teologii na pařížskou univerzitu poté, co v předem naplánované bitce s lupiči zachrání život syna bohatého šlechtice. Jako člen doprovodu Ondřeje z Rabštejna odjíždí do Paříže, uchytí se na univerzitě, ale brzy se dostane do vážného konfliktu s inkvizicí. Prchá, ale domů se vrátit nemůže a tak se živí jako společník člověka, který na venkově prodává falešné ostatky svatých. Prožívá řadu vášnivých lásek a dobrodružství, tento život ale končí hrůzou morové nákazy, která lidi vrhá do náruče nejrůznějších náboženských sekt. Mladý muž, který se mezitím stal vojákem, je znechucený svou planou existencí a zvolna se začíná ptát po skutečném smyslu života. Nakonec se rozhoduje k návratu do Čech, aby dokončil studia na nedávno založené univerzitě v Praze. V dějově bohaté a čtivé knize autor plasticky kreslí drsnou atmosféru první poloviny 14. století.