Ve vyšším zájmu - McClure, Ken, 1942- (Klokan (Alpress), 2011)
Mikrobiolog John Motram, profesor na univerzitě v Newcastlu, je přesvědčen, že pandemii označovanou jako Černou smrt nezpůsobil dýmějový mor, ale neznámý virus. Neskrývá proto své nadšení, když je mu z Oxfordu oznámeno, že po jedné z těchto středověkých epidemií zůstala zachovalá těla šestnácti vojáků, kteří zemřeli na důsledky ničivé nákazy ve čtrnáctém století. V nálezu Motram spatřuje příležitost, která by mohla jednoznačně potvrdit jeho argumenty. Nabalzamované ostatky zemřelých mužů byly uloženy v tajné kryptě na premonstrátském opatství nedaleko skotských hranic a Motram dostane od památkového úřadu předběžné povolení, aby tuto hrobku prozkoumal. Po jejím otevření však Motram zjistí, že těla postrádají pevnost a po doteku s nimi pocítí náhlou fyzickou slabost, která se mění v nával neovladatelné zuřivosti. Je jasné, že Motram vstoupil do krypty jako příčetný člověk, vyšel z ní však zcela beze smyslů. A vyšetřovatel Stev Dunbar musí zjistit, zda Motramův náhlý záchvat šílenství a vzápětí i smrt je příčinou dávné kletby nebo je reakcí na něco tajemného, s čím se vědec dostal v hrobce do kontaktu.