Barneyho verze : román s poznámkami a doslovem Michaela Panofského - Richler, Mordecai, 1931-2001 (AAA (Argo), 2012)
Do tří oddílů rozehrál Richler fiktivní autobiografii Barneyho Padofského, který zachycuje svůj soukromý život do nejmenších detailů. Sedmašedesátiletý Barney je však postižen Alzheimerovou chorobou, takže v jeho rukopisu se odrážejí často výpadky paměti, které v poznámkách pod čarou dává do správných souvislostí Barneyho syn Michael, jenž otcovo dílo rediguje. Popisované události jsou tedy verzí poměrně nespolehlivého vypravěče, která zachycuje především jeho vzpomínky a duševní stavy, jež jsou přibližovány se sebeironickým, místy ovšem i tragikomickým humorem. Barney líčí třeba své bouřlivé mládí v padesátých letech minulého století, prožité ve francouzských kulisách, kde uzavře přátelství s talentovaným umělcem Boogiem Moscowitchem. Po letech však Boogie záhadně zmizí a Barney je dokonce podezírán a nařčen z jeho vraždy. Základním dějovým kamenem je však Barneyho interpretace jeho tří manželství, z nichž každé představuje osobitou a zcela odlišnou kapitolu vztahu mezi mužem a ženou.