Píseň ledu a ohně. - Martin, George R. R., 1948- (Talpress, 2012)
Sedm mocností říše je po staletích krutých zápasů nuceno žít v příměří. Pár jedinců si dělá nárok na Železný trůn. Jsou ale příliš slabí. Toho využívají zrádci, psanci a odpadlíci - v Sedmi královstvích se tak rodí nové intriky a vznikají nová společenství. Každý, ať patří k dobré či špatné straně, se snaží pomocí svých schopností, moci a magie, bojovat o své místo na zemi, i o svůj život. Cersei, Samwell, Jaime, Tywin Lannister a další - kolotoč osudu každého z nich se roztáčí. Kniha nabízí mnoho dějových linií, jejichž střed tvoří události v Králově přístavišti, kde se vlády po smrti krále ujala jeho dcera Cersei, samolibá bezohledná intrikánka, jež svými pletichami řeže větev pod sebou i svou říší. Také ostatní postavy prožívají svá dramatická dobrodružství - Brienne projíždí zemí sužovanou nájezdy dezertérů ve snaze najít zmizelou Sanse Stark, Sam Tarly se vydává na cestu do Starého města, Arya nalézá útočiště na druhém břehu Úzkého moře. Všemi přehlížené Železné ostrovy se připravují na volbu nového krále. V závěru knihy je k dispozici přehled královských rodů.