Žárlivá císařovna : Alžběta pomořanská a Karel IV. - Whitton, Hana, 1950- (Klokan, 2012)
Alžběta je o jedenatřicet let mladší než její císařský choť, přesto se obává, že k ní manžel pociťuje pouhou vášeň, a ne hlubokou lásku, po jaké touží ona. Její obavy nerozptýlí ani narození syna Zikmunda. Naopak ji hluboce raní korunovace syna Václava z předchozího manželství, a navíc se Karel IV. chystá na cestu do Francie a Alžběty se zmocní žárlivost...