Píseň ledu a ohně. - Martin, George R. R., 1948- (Talpress, 2011)
Strážce severu lord Stark je jmenován pobočníkem krále. Pro jeho početnou rodinu to neznamená žádné štěstí. Lord Stark bere s sebou ke královskému dvoru své dvě dcery a jeho žena se syny zůstává na severu. Jeho jmenování je v rozporu se zájmy královny, která touží po moci, i se zájmy dalších šlechticů. Ocitá se v síti nebezpečných intrik a je ohrožen život jeho dětí i ženy. O návrat bývalých držav usiluje i dědic krutého Dračího krále. To vše se odehrává v době, kdy za Zdí na severu se objevují nebezpeční Jiní a čekají na konec léta a na nadvládu dlouhé zimy.