Píseň ledu a ohně. - Martin, George R. R., 1948- (Talpress, 2012)
Daenerys vládne jako poslední z rodu Targaryenů na východě a její draci už dosáhli hrůzné dospělosti. Jelikož je místo pobytu Daenerys už odhaleno, mnozí se vydávají po jejích stopách. Mezi nimi i trpaslík Tyrion Lannister, dornský princ, či podivný mladík s modrými vlasy. Samozřejmě v tomto světě stále stojí Zeď, která má bránit civilizovaný svět před nájezdem "těch za zdí". Jejím současným velitelem je Jon Sníh, nemanželský syn slavného Eddarda Starka. Některé události pátého dílu probíhají současně s dějem čtvrtého dílu Hostina pro vrány a děj dále rozvíjí a pokračují v něm. Knihy jsou tak děleny spíše geograficky, nežli chronologicky. Příběh je rozehrán ve velkém stylu a jeho postavy jsou posouvány pozvolna dějem k velkému finále, které je však dosud ještě v nedohlednu. Pátý díl se pak jeví jakýmsi intermezzem v dosavadním ději. V závěru potěší přehledy jednotlivých rodů a postav série.