Svědkyně ohně - Kepler, Lars (Krimiromán, 2012)
Operativní komisař Joona Linna dosáhl během své patnáctileté kariéry u státní kriminální policie vynikajících výsledků. Nyní však jeho činnost prověřuje odbor vnitřní kontroly, neboť je obviněn, že varoval levicovou extremistickou skupinu před zásahem bezpečnostní policie. Navzdory této skutečnosti jej ředitel vyšle jako pozorovatele do Birgittina dvora, Střediska speciální výchovné péče pro mládež, aby pomohl západonorrlandským detektivům objasnit vraždy čtrnáctileté pacientky Mirandy a ošetřovatelky Elisabet. Podezření padne na další z problémových chovanek, patnáctiletou Vicky Bennetovou, v jejímž pokoji byla nalezena zakrvácená vražedná zbraň. Po dívce, dceři bezdomovkyně a narkomanky, která využila chaosu a uprchla a na útěku odcizila auto se čtyřletým chlapcem, bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Na základě svědectví sociálního kurátora, spolupacientek i pěstounek, v jejichž rodinách žila, má Linna o její vině značné pochybnosti.