Chceš-li rozesmát pánaboha - Třeštík, Michael, 1947- (Gasset, 2013)
Dramatický a emotivní příběh klade otázky po smyslu odvahy a strachu, štěstí i utrpení, paměti a zapomínání, piety i lhostejnosti. Má pevnou románovou formu, přestože všechny postavy i všechny děje jsou přísně autentické. Název, který je části bonmotu Wooddy Allena ,,Chceš-li rozesmát pánaboha, řekni mu své plány", odkazuje k nepředvídatelnosti lidských osudů obecně a ve dvacátém století obzvlášť.