Návrat mistra : historický román - Niedl, František, 1949- (Historický román (MOBA), 2013)
Lukáš úspěšně dovrší tovaryšské působení a stává se platnéřským mistrem. Pracuje na dvoře milánského vlivného šlechtice Giana Galeazza Viscontiho, který ho pověří nesnadným a obtížným úkolem. Visconti totiž vyšle Lukáše do Prahy, aby pro něj vymohl vévodskou korunu u římského a českého krále Václava IV., v jehož pravomoci je tuto hodnost udělovat. Lukáš je Viscontimu natolik zavázán, že nemůže tuto žádost odmítnout, a to i přesto, že v Praze mu hrozí smrtelné nebezpečí. Vrací se tedy opět do českého království, zmítaného navíc mocenskými zápasy a třenicemi a ocitá se v síti dramatických událostí...