Rusko sužuje pandemie : poslední nadějí je zamrzlé jezero - Vagnerová, Jana, 1973- (Knižní klub, 2013)
To, co začalo jako docela obyčejná sezonní chřipka, rychle přeroste v katastrofu. Do infikovaných měst vstupují vojska, je vyhlášena karanténa a obklíčená města začínají rychle vymírat. Šestatřicetiletá Aňa a její rodina, manžel Sergej a šestnáctiletý syn Míša, bydlí v malém domě za Moskvou a jen díky tomu jsou ještě naživu. Aby mohli přežít, musí odtud neprodleně a co nejdál pryč. Jediné místo, které připadá v úvahu, je malé zamrzlé Vongozero s loveckým domkem uprostřed liduprázdné tajgy poblíž finské hranice.