Vysočina - Paulík, Ivo, 1975- (Ottův turistický průvodce, 2010)
Průvodce se zaměřuje na nejvýznamnější přírodní i historické památky. Výlety jsou navrženy tak, aby začínaly i končily ve větším městě s možností hromadné dopravy i občerstvení, možnost občerstvit se nechybí ani v terénu. Trasy, jejichž počet se vždy blíží třiceti, jsou rozděleny na pěší a cyklo, u nich je uveden vhodný typ kola s ohledem na povrch cest. Náročnost výletů se pohybuje ve čtyřech stupních, o výškovém profilu informuje u každé trasy graf, ze kterého je patrné i uvedené celkové převýšení. Podrobná přiložená mapka zobrazuje vždy příslušný úsek, trasa je v něm barevně zvýrazněna. Jako doplnění popisu trasy je součástí průvodce i kapitola Zajímavosti, kde se dozvíte o historii i významu míst, kterými budete procházet. U rozhleden, hradů, zámků a muzeí je zmíněn i kontakt a návštěvní doba. U každé trasy naleznete i Tip, jenž vám doporučí, kdy nejlépe trasu absolvovat, co nezapomenout navštívit nebo jak si trasu zkrátit či prodloužit. Na konci každého průvodce je uveden seznam tábořišť, cykloprodejen a informačních center oblasti. K výběru jednotlivé trasy vás určitě budou inspirovat i fotografie, které zachycují atmosféru kraje a vybrané cíle výletu.