Deník Gréty Kaiserové - Janečková, Klára, 1979- (Ikar, 2014)
Dvojčata Agáta a Gréta jsou povahově rozdílná jako den a noc. Gréta je lehkomyslná a impulzivní. Agáta kultivovaná a zodpovědná. Vyrůstají s rodiči ve Vídni, ale jejich matka Johana pochází z Čech. Autohavárie, při níž Johana zemře a Agáta zůstává tělesně postižená, oběma dívkám změní život. Gréta se s matčinou ztrátou nedokáže smířit, a když si posléze otec najde novou partnerku, utíká k matčině sestře, do Čech, kde - jak doufá - najde nový domov. Záhy však zjistí, jak moc se mýlila.