Malinalli : otrokyně bílého pána - Esquivel, Laura, 1950- (Klokan, 2012)
Indiánku Malinalli vychovala nesmírně laskavá babička, která jí předala moudré rady, jimiž se sama po celý život řídila. Po její smrti prodala matka dívku do otroctví daleko od domova. Když u pobřeží přistanou španělští dobyvatelé v čele s Hernánem Cortésem, netuší Malinalli, že se její život zásadně změní a že se stane milovanou ženou i nenáviděnou zrádkyní.