Koleje osudu : pravdivý příběh z japonského válečného zajetí - Lomax, Eric (Mladá fronta, 2014)
Když naivní skotský mladík narukuje po vypuknutí druhé světové války do armády, netuší, že se mu záhy obrátí život zcela naruby. Je převelen na Dálný východ, kde se roku 1942 po pádu Singapuru ocitne v japonském zajetí. Musí snášet útrapy nucené práce na takzvané Železnici smrti. Poté, co dozorci v zajateckém táboře naleznou zakázaný radiopřijímač, ho čeká i kruté psychické a fyzické mučení.