Louskáček a Myší král - Hoffmann, Ernst Theodor Amadeus (Knižní klub, 2013)
Holčička Marie objeví pod vánočním stromkem dřevěného panáčka Louskáčka. Její bratr s ním začne louskat ořechy tak silně, až ho poškodí. Louskáček je uložen do skříňky mezi husary na hraní. Marie pod stromkem usne, a když se probudí, zjistí, že v místnosti se strhla bitva - na jedné straně je Louskáček v čele husarů, na druhé zrádný, úskočný Myší král.