Nejkrásnější římské báje a pověsti - Slušný, Jaromír (XYZ, 2009)
Řecká i římská mytologie odrážely odkaz společného indoevropského kulturního základu, takže je možné, že jeho řecká interpretace posléze pouze překryla původní interpretaci římskou. Řecký Úranos se stal římským Gaelem, Kronos Saturnem, Hádes Plutem, Hélios Solem, Erós Kupidem, Dionýsos Bakchem Vítězství řeckých bájí nad římskými bylo tak důkladné, že z původních římských máme dnes jen pár střípků. Tento nedostatek ale plně nahrazují báje a pověsti z období založení Říma a zejména legendy královské epochy, kdy se začínají mísit se skutečností a uvádějí nás do reálných římských dějin.