Hádání v hospodě : jak se v hospodě U Jirásků na Královských Vinohradech hádal jeden samorostlý myslitel s jedním vědcem a jak se do jejich hádky později vmísili i jiní lidé - Vopěnka, Petr (Práh, 2013)
Prorežimní vědec-technokrat, samorostlý myslitel topič, farář bez státního souhlasu a starý zahradník zde diskutují o povaze reality, smyslu vědy, buddhistické nirváně, středověké vizi vesmíru, duchovním životě rostlin a o řadě dalších pozoruhodných věcí. I sem, do světa hospody, však stále naléhavěji vstupuje vnější svět: cenzura, zákaz pobytu, Charta 77.