Tichý dech : zápisky českého lékaře z Afriky a a z Haiti - Trachta, Ján (Paseka, 2013)
Kniha přináší unikátní svědectví mladého českého lékaře o tom, jak zachraňoval životy v krizových oblastech afrického Konga a na Haiti, kam odletěl s dalšími lékaři jen několik dní po ničivém zemětřesení.