Císařovna - Chadwick, Elizabeth, 1920- (Ikar, 2014)
Matylda, dcera Jindřicha I., si dobře uvědomuje, že po smrti svého otce, který se ze všech sil snažil přimět šlechtu, aby ji ta uznala za následnici trůnu, stejně nebude uznána za anglickou královnu. Britská aristokracie si totiž nedovede představit, že by jim měla vládnout žena, a tak raději uzná za krále Štěpána z Blois, bratrance Matyldy. Hrdá Matylda okamžitě zorganizuje odboj, do jehož čela se postaví její bratr Robert, hrabě z Gloucesteru.