Husitská epopej. - Vondruška, Vlastimil, 1955- (MOBA, 2014)
Na osudech rozvětveného rodu Prokopů demonstruje autor české poměry v začátku 15. století, zejména vzrůstající nesmiřitelnost mezi kališníky a katolíky. Příběh se odehrává převážně v Praze, vylíčen je i průběh bitvy u Grunwaldu L.P. 1410. Košatým dějem kromě hlavních hrdinů prochází i král Václav IV., jeho choť Žofie, Jindřich z Rožmberka, mladý Jan Žižka a samozřejmě Mistr Jan Hus, jehož upálením na břehu Rýna kniha končí. Oblíbený prozaik a historik střízlivě a zároveň poutavě přibližuje čtenářům nelehkou až bouřlivou dobu rodící se reformace v Čechách.