Beton - Pekárková, Iva, 1963- (Mladá fronta, 2014)
Iva Pekárková dlouho tvrdila, že zatímco se v cizině - v Americe, v Anglii, v Nigérii - příběhy doslova válejí na ulicích a stačí se pro ně shýbnout a zmocnit se jich, v českém prostředí se příběhů nedostává. Pak se ale podívala líp - a vida, i v Čechách a na Moravě se daly nalézt příběhy. Některé staršího data, jiné nové a ještě jiné sice z doby moderní, ale takové, co se v nich odrážela minulost. K domácím příběhům jsme přidali i vybrané zahraniční - z New Yorku, Londýna i Nigérie