Kameny a hvězdy : síly předků, oči kamenů, světla odjinud - Cílek, Václav, 1955- (Dokořán, 2014)
Tuto knihu můžeme číst jako jeden ze způsobů, jak se dívat na kosmický aspekt české krajiny, jak slučovat nebe a zemi. Tyto záležitosti musely být dobře známy chudým lidem mezi pravěkem a barokem, kteří v krajině žili celé generace a záviseli na ní.