Usměvavý muž - Mankell, Henning, 1948-2015 (Krimi román, 2014)
Poté, co komisař Kurt Wallander při výkonu služby zabije člověka, propadne se do alkoholem poháněné deprese. Během dlouhých osamělých procházek po dánském pobřeží dospěl k rozhodnutí, že jeho čas u policie skončil. Vyhledá ho však starý přítel s prosbou o pomoc při vyšetřování podezřelé smrti jeho otce. Kurt o tom nechce nic vědět a chystá se podat výpověď. Tentýž den však zjistí, že onoho přítele nalezli zastřeleného. Okamžitě změní rozhodnutí a vrátí se do práce, aby vyšetřil případ dvojnásobné vraždy.