Dáma s kaméliemi - Dumas, Alexandre, 1802-1870 (Odeon, 1974)
Autobiograficky motivovaný román, později zdramatizovaný, jež se stal předlohou slavné Verdiho opery La Traviata, vypráví o tragické lásce pařížské kurtizány. Romantický příběh, končící smrtí hrdinky, je nejen oslavou velké obětavé lásky, ale i výpovědí o době a mravech Paříže poloviny 19. století.