Vévodův talisman. - Benzoni, Juliette, 1920- (Brána, 2015)
Na útěku po prohrané bitvě u Grandsonu 2. března 1476 proti Švýcarům byl všemocný burgundský vévoda Karel Smělý nucen zanechat všechna svá zavazadla s pohádkovým bohatstvím napospas vítězům. Nejcennější částí tohoto ztraceného pokladu byl vévodův parádní klobouk pošitý perlami, v jehož čelní sponě byly zasazeny čtyři převzácné drahokamy - tři rubíny nazývané "Tři bratři" a veliký trojúhelníkový modravý diamant zvaný "Velký burgundský démant". Tato spona při drancování vévodova tábora zmizela neznámo kam...